Parafikir

İsviçre İş İmkânları

İsviçre İş İmkânları

İsviçre’de iş bulmak isteyen kişilerin, lisans mezunu olmaları ya da ustalık sahibi oldukları meslekler hakkında, yeterlilik belgeleri sunmaları gerekmektedir. Dünyanın en güvenilir ve lüks ülkelerinden bir tanesi olan İsveç’te çalışmak isteyen kişilere, çeşitli alanlarda iş istihdamları oluşturulmuştur. Çalışmak için göçmenlik başvurusu yapan kişilerin kalifiye eleman veya alanında donanım kazanmış işçiler olmasına özen gösterilir. Vasıfsız eleman olarak çalışmak için İsviçre’ye gelmek isteyen kişilerin başvuruları geri çevrilecektir. Konuyla alakalı diğer yazılarımız:

İsviçre’de İş Bulmak ve En Fazla İstihdam Açığı Bulunan İş Kolları Nelerdir?

İsviçre iş imkânları ve bu işler hakkındaki detaylar aşağıda sıralanmıştır:

  • Gelecekteki ilk 10 yıllık süreç içerisine; yarım milyona yakın işçi talep edileceği belirtilmiştir.
  • Yediemin, denetleme uzmanı ve vergi danışmanı gibi alanlarda istihdam açığı bulunmaktadır.
  • Elektrik mühendisi, teknikeri ve teknisyeni alanlarında istihdam açığı vardır.
  • Makine mühendisi, makine teknikeri ve teknisyenleri için işçi alımı yapılmaktadır.
  • İnşaat alanlarında; usta, tekniker ve teknisyen ihtiyacı oldukça fazladır.
  • İsviçre genelinde en fazla ihtiyaç duyulan iş kolu mühendisliktir. Her türlü mühendislik için istihdam açığı bulunur ve kişilerin göçmenlik talepleri kabul edilir.
  • Elektronik alanda kendini geliştiren İsviçre, bu alanda istihdam edilmek üzere; yazılım uzmanı, bilişim uzmanı, bilgisayar mühendisi, makine mühendisi gibi meslekler için kadrolar oluşturmuştur.

İsviçre’de Ortalama Gelir Ne Kadardır?

İsviçre’de ortalama kazanç ve asgari ücret hakkındaki bilgiler şöyle sıralanmıştır:

  • İsviçre’nin başkenti olan Zürih’te, ortalama gelir 7 bin 820 İsviçre Frankı olarak belirlenmiştir. Euro üzerinden değerlendirildiğinde, bu limit 7 bin Euro’ya denk gelmektedir.
  • İsveç’te market görevlisi olarak çalışan bir kişinin aldığı maaş; Türkiye içerisinde 11 bin ila 13 bin TL arasında değişiklik göstermektedir.
  • İsviçre’de en yüksek maaşı alan sektör; finans çalışanları olarak belirlenmiştir. Finans alanında istihdam edilen kişilere; ortalama 9 bin 200 Euro aylık maaş ödenmektedir. 50 yaş üstündeki göçmenlerin en düşük maaşları; 4 bin 100 Euro olarak belirlenmiştir.
  • Asgari ücretle görev yapan bir işçinin alacağı maaş; 3 bin 500 Euro olarak belirlenmiştir.
  • Asgari ücretin belirlenmesi için, saatlik hizmet ücretleri üzerinden işlem yapılmaktadır.

İsviçre’de Çalışma Şartları Nelerdir?

İsviçre çalışma koşulları ve çalışanların sahip oldukları genel haklar şu şekilde sıralanmıştır:

  • İsviçre‘de çalışanların alacakları en düşük maaş, asgari ücret sınırında olmaktadır. Kişilerin çalışma süresi arttıkça, asgari ücret limiti de artacaktır.
  • Haftalık çalışma süresi, en fazla 40 saat olmaktadır. 40 saati geçen çalışmalar için fazladan mesai ödemesi yapılmaktadır.
  • Çalışanların her biri için, sağlık sigortası ödemesi yapılmaktadır.
  • Tam zamanlı, yarı zamanlı ve serbest zamanlı olacak şekilde çalışma yapılabilir.
  • Hafta sonları resmi tatil olarak ilan edilmiştir.
  • Dini bayramlarda ve resmi bayramlarda tatil ilan edilmektedir.

İsviçre Çalışma İzni Hakkında Bilinmesi Gerekenler?

İsviçre oturum ve çalışma izni almak için dikkat edilmesi gereken detaylar aşağıda belirtilmiştir:

  • Göçmen olarak ülkeye gelmek isteyen kişiler arasında, dikkatli bir eleme yapılır ve göçmenler belirli kriterlere göre seçilir.
  • Ülkeye gelmek isteyen herkesin başvurusu kabul edilmemektedir.
  • Bir kurum ya da şirkette çalışmak için ülkeye gelecek olan kişilerin, oturma ve çalışma izinlerini şirketler almaktadır. Kişiler adına gereken tüm başvurular, firmalar tarafından gerçekleştirilecektir.
  • İsviçre’de 90 günden daha fazla kalacak her kişinin, oturum izni başvurusu yapması gerekmektedir.
  • A tipi kısa süreli oturum izni alan kişiler, 1 yıl ülkede kalabilir ve çalışabilirler. İzin alındıktan sonra başvuru yapılması durumunda, oturum izninin süresi 24 aya kadar çıkarılabilir.
  • B tipi oturum izni alan kişilere; 1 yıl ve üzerinde oturum hakkı verilmektedir.
  • C tipi oturum izni alınabilmesi için; İsviçre’de en az 10 yıl boyunca ikamet etmek gerekmektedir.

Bir önceki yazımız olan İsveç İş İmkanları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ