Parafikir

İskoçya İş İmkanları

İskoçya İş İmkanları

İskoçya’da çalışmak için ülkeye göçmen olarak giden kişiler, genellikle hizmet sektöründe iş bulurlar. Eğitim amacıyla İskoçya’ya giden öğrencilerse, eğitimlerinin yanında belirli bir saat sınırlaması içerisinde çalışma hakkına sahip olmaktadır. İskoçya’da çalışanların alacağı maaşlar; İngiliz Sterlini para birimi üzerinden verilmektedir. Özellikle tıp ve mühendislik alanında istihdam açığı bulunduğu için, bu alanlarda görev yapacak kişilere yüksek maaşlar teklif edilmektedir. Diğer konularla alakalı yazılarımız:

İskoçya’da Eğitim Ve İş Fırsatları

İskoçya’da eğitim almak için göçmen olarak ülkeye giden öğrenciler, Göçmen Bürosu tarafından izin verilen süreler içerisinde çalışma hakkı kazanabilirler. Yabancı uyruklu olarak üniversitede eğitim alan öğrenciler, üniversite sınırları içerisinde çalışabilirler. Eğitim amacıyla İskoçya’ya giden öğrencilere verilen öğrenci vizeleri aracılığıyla; eğitim dönemi içerisinde 20 saat, akademik tatillerin oldukları süre içerisinde ise 40 saat haftalık çalışma izni verilmektedir. Üniversiteden mezun olan her öğrenci, en az 6 ay içerisinde iş bulmaktadır. Ülkeye giden kişilerin; en az lise mezunu olmaları, lisans ya da yüksek lisans için başvuru yapmalar zorunlu tutulmuştur. Öğrencili haricinde ülkeye gelen kişiler; temizlik personeli, otelcilik, mutfak personeli, güvenlik görevlisi, garson, komi, dağıtım personeli ve benzin istasyonu pompacısı gibi alanlarda iş bulabilirler. Sadece dil eğitimi için İskoçya’ya giden kişilere; haftalık 10 saat çalışma izni verilmektedir. Öğrencilerin haricindeki çalışanların haftalık hizmet süresi, 40 saatle sınırlandırılmıştır.

İskoçya’da Çalışmak Ve İşçilerin Hakları

İskoçya’da çalışma şartları aşağıda detaylıca belirtilmiştir:

  • İşçilerin haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlenmiştir. 40 saatin üstünde çalışmak zorunda olan kişilere, fazladan mesai ücreti ödenmektedir.
  • İskoçya çalışma türleri; tam zamanlı, yarı zamanlı, serbest zamanlı ve vardiyalı sistem olmak üzere dörde ayrılmaktadır.
  • Talep edilen çalışma türüne göre, işçi sözleşmesi imzalanmaktadır.
  • İskoçya’da görev yapan kişiler; en az asgari ücret almaktadırlar.
  • 21 yaş ve üzerindeki çalışanlar için; saatte 6,50 GBP ödeme yapılmaktadır. 21 yaşından daha küçük olan işçilere, daha düşük ücretlendirme yapılmaktadır.
  • Çalışanların tamamı için sağlık sigortası yapılmaktadır.
  • Yılda 15 günlük izin hakkı bulunmaktadır.

İskoçya Vizesi Almak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

İskoçya vizesi başvurusu yapmak için yerine getirilmesi gereken işlemler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • İskoçya’da yaşamak ve orada çalışmak için; İngiltere Vizesi alınmalıdır.
  • İngiltere Vizesi olarak geçen vize türleri şunlardır:
  • İngiltere Turistik Vize
  • İngiltere Ticari Vize
  • İngiltere Aile Ziyareti Vizesi
  • İngiltere Arkadaş Ziyareti Vizesi
  • Uygun vize türlerinden bir tanesi seçildikten sonra, vizeler için talep edilecek süreler belirlenmelidir.
  • Vizelerin süresi; 6 aylık, 2 yıllık, 5 yıllık ve 10 yıllık olarak değişiklik göstermektedir.
  • Vizelerin tamamında; Birleşik Krallık sınırlarında en fazla 6 ay kalınabilmektedir.
  • İngiltere vizesiyle İskoçya’da yaşamak isteyen kişilerin, ilk olarak vize başvuru formunu doldurması gerekmektedir.
  • Başvuru formu doldurulduktan sonra, vize başvurusu için randevu alınmaktadır.
  • Başvuru formu teslim edilirken, vize başvuru harcının da ödenmesi gerekmektedir.
  • Vize başvuru formu yapılırken; İskoçya’nın hangi bölgesine, ne amaçla ziyaret edileceği bildirilmelidir. Ayrıca, seyahat masraflarının kim ya da kimler tarafından karşılanacağının da bildirilmesi gerekmektedir.
  • Turistik amaçlı, ziyaret amaçlı ya da ticari amaçlı vize talep edildiğinin gösterilmesi için, başvuru esnasında bu vizelere uygun formlar doldurulmalıdır.
  • İngiltere vizesi başvurusunda kullanılan tüm evraklar güncel olmak zorundadır.
  • Vize başvurusu için alınan randevuların, seyahat tarihleriyle uyumlu olması gerekir. Seyahat tarihini aşan vize randevuları geçersiz sayılmaktadır. Ayrıca; seyahat tarihi gelene kadar, randevunun zamanaşımına uğramamasına da dikkat edilmelidir.
  • Vize alabilmek için; pasaportların en az 6 aylık geçerliliği bulunmak zorundadır. Pasaport türünün özelliğine göre süre değişikliği gözetilmez.

Bir önceki yazımız olan İsrail İş İmkanları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ